söndag 16 augusti 2015

Juli i Kanada : : 7 juli : : Runt Signal Hill


I Kanada kör man med brittisk stavning! Harbour inte harbor. Det här är Quidi Vidi Harbour, en liten by  med en skyddad hamn strax norr om St John's - ingen vet säkert varifrån det konstiga namnet kommer, men det är inte latin, utan något hittepå-namn. Flaggorna är den kanadensiska med lönnlövet till höger och den vänstra är delstaten Newfoundland and Labradors flagga - den ritades av konstnären Christopher Pratt så sent som 1980


Här ser man den oerhört väl skyddade viken som är St John's hamn från Signal Hill. 
Den här östligaste delen av Newfoundland är hela Nordamerikas östligaste del - alltså närmast Europa. På Signal Hill togs den första trådlösa morse-signalen emot från Cornwall i England 1901. Den djupa hamnen med det oerhört smala inloppet är förstås värdefull av många skäl, och användes flitigt av de allierade under andra världskriget.


Från Signal Hill siktade vi vårt första isberg! Det är den vita strimman därborta i Atlanten som Peter pekar på. Jag blev mycket upphetsad och tog många bilder - Peter var mest besvärad över detta. Vi fick se fler dagen efter.
Centrum av St John's med alla godishusen och det stora muséet över Newfoundlands och Labradors historia, The Rooms, som ser ut att sväva över stan. Det är även konstmuseum och där såg vi en fin utställning med målningar av Christopher Pratt, han som hittade på delstatens flagga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar